Това беше трагедия, която шокира света. В нощта на 31 август

...
Това беше трагедия, която шокира света. В нощта на 31 август
Коментари Харесай

Конспиративните теории за смъртта на принцеса Даяна, които бяха развенчани

Това беше покруса, която шокира света. В нощта на 31 август 1997 година преследван от папараците мерцедес с превишена скорост, ръководен от мъж, карал над позволеното, губи надзор и се разрушава в тунел в Париж. 

В колата са 36-годишната принцеса Даяна, нейният другар от няколко месеца Доди ал Файед и неговият телохранител. От всички в колата оцелява е единствено телохранителят.



Скръбта обхвана английската нация, до момента в който „ принцесата на народа “ беше оплаквана на всички места в страната. Приблизително 2,5 милиарда души са се присъединили, с цел да гледат нейното заравяне седмица по-късно на 6 септември.

Докато мнозина одобряваха формалната присъда на събитията, имаше и други, най-много бащата на Доди Мохамед ал-Файед – тогавашният притежател на лондонския повсеместен магазин Harrods – които имаха вяра, че в играта вземат участие по-зловещи сили.

Той вярваше, че MИ6, в скрито съглашение с кралското семейство, е отговорна. Теориите на конспирацията към това изказване избухнаха и през 2004 година метрополицията беше принудена да стартира следствие на гибелта на Даяна. След няколко години и на цена от към 12,5 милиона английски лири, интервенцията стигна до заключението, че формалната присъда на събитията е вярна и нейното следствие не откри достоверни доказателства в поддръжка на конспирациите.

Тук ще разгледаме шест теории на конспирацията, развенчани от отчета:



1. Даяна била бременна и Доди бил на път да ѝ предложи

Според Мохамед ал-Файед MИ6 е умъртвила Даяна и Доди по заповед на кралското семейство (по-специално на принц Филип), защото тя е била бременна с детето на Доди. Двойката явно е била на път да разгласи годежа си, събитие, за което Мохамед твърди, че е неприятно за кралското семейство, защото те „ не могат да одобряват, че египетски мохамеданин може в последна сметка да стане втори татко на бъдещия крал на Англия “ . И по този начин, MI6 и „ Истаблишмънтът “ сякаш са подхванали специфична интервенция, с цел да убият Даяна и Доди.

Аутоморфологичните проучвания на тялото на Даяна обаче не откриха признаци на бременност. Тестовете на кръвта ѝ, открити на мястото, не демонстрират повишение на равнищата на хормоните на бременността. Свидетелски показания от близки другари настояват, че в средата на август 1997 година Даяна е била в естествения си менструален цикъл и че е употребена контрацепция.

Що се отнася до предлагането, макар че Доди е купил пръстен, няма доказателства, че той е бил подарен на Даяна преди гибелта ѝ. Свидетелствата на близки до нея, в това число нейния иконом и поддръжник Пол Бърел, също допускат, че бракът е последното нещо, за което Даяна мислила. Според лейди Анабел Голдсмит, която разговаряла с Даяна два дни преди гибелта ѝ, Даяна декларирала: „ Имам потребност от брак като обрив по лицето си “ .

Разследването също по този начин уточни, че Даяна таман била прекратила двегодишна връзка с различен мохамеданин, хирургът Хаснат Хан. Те даже бяха проучили концепцията за брак, което не провокира паника в кралското семейство и по всичко проличава, че даже го били благословили.



2. Шофьорът бил част от заговора

Ако се има вяра на изказванията на Мохамед ал-Файед, MИ6 е провела загадка интервенция, с цел да катастрофира Даяна. Основно в това изказване е теорията, че Анри Пол, водачът на колата, е бил осведомител на службите за сигурност, който може даже съзнателно да е предизвикал злополуката. Пол бил началник на защитата в хотел " Риц " в Париж, където бяха отседнали Даяна и Доди. Подозрителни средства в банковата сметка на Анри, дружно със свидетелските показания на Ричард Томлинсън – някогашен офицер от МИ6 – допускат, че Анри е бил на заплата в МИ6.

Що се отнася до равнището на алкохол в кръвта на Анри, теоретиците на конспирацията допускат, че тестът е взета от жертва на самоубийство, а не от Анри. Те имат вяра, че Анри е бил изтрезнял тази нощ.

Показанията на очевидци удостоверяват, че Анри е пил онази нощ и многочислени кръвни проби удостоверяват нарасналото съществуване на алкохол в тялото му – за което се твърди, че е три пъти над френския законов предел.

Що се отнася до връзките му с MИ6, следствието стигна до извода, че Анри може да е бил осведомител на ниско равнище за френските секрети служби, само че няма доказателства, че е бил наемен сътрудник за MI6. Всъщност той не трябвало да работи довечера и проектите на Даяна и Доди се бяха трансформирали в последния миг, като по този метод развенчаха всеки авансово премислен скрит план.

3. Папараците са заговорничили

Не се откри незаконен скрит план във връзка с дейностите на папараците, макар обвиняванията, че съзнателно са преследвали колата, за да катастрофира. Въпреки че мигащите им камери накараха Анри да форсира, не можаха да се открият неприятни планове от страна на папараците. Поведението на папараците бе оповестено за изцяло обикновено за тях.



4. Мерцедесът е бил развален

Някои теоретици на конспирацията считат, че защитните колани в съдбоносната кола са били дефектни заради бойкот. Въпреки това беше добре открито, че когато колите за спешна помощ стигат до авариралата кола, нито Даяна, нито Доди били с колани. Тази позиция се удостовери от обстоятелството, че френските следователи през 1998 година оповестиха, че всички защитни колани в колата са били в редовност.

5. Ярки светкавици и странни коли са помогнали за случая

Няколко очевидци обявиха, че са видели ярки проблясъци към колата на Даяна преди и откакто влиза в тунела. Имало и присъствие на бял Fiat Uno, който съмнително последвал колата в тунела и даже оставил доказателства върху Mercedes-a, преди да потегли. Теоретиците на конспирацията допускат, че Fiat е бил ръководен от сътрудници на MИ6, които са заслепили Анри с ярка мълния, което го е предиздвикало да загуби надзор над автомобила.

Въпреки че очевидците са виждали ярки светкавици, всички те са виждали разнообразни, от разнообразни ъгли и по друго време. Тази нощ е имало доста проблясъци, породени от камерите на папараците и фаровете като цяло, само че нито един не е открит като злоумишлен.

Що се отнася до Fiat, макар че направил къс контакт с Mercedes, той в никакъв случай не е разпознат. 

6. Медиците на Даяна са взели участие в това

Едно от най-големите изказвания е, че Даяна не е умряла при удара и че лекуването ѝ на мястото на злополуката е съзнателно забавено, с цел да не може да оцелее. Даяна е била лекувана на място за нескончаем интервал от време, преди да бъде преместена в болничното заведение. Дори не я заведоха до най-близката, когато най-сетне я реалокираха.

Теоретиците на конспирацията имат вяра, че тази композиция от събития допуска, че лекарите, които са я лекували, са били в скрито съглашение със службите за сигурност, с цел да обезпечат гибелта на Даяна тази нощ.

Френската незабавна помощ е друга от тази в Обединеното кралство. Във Франция лекуването на място е с приоритет преди преместването на пациента в болничното заведение, до момента в който в Обединеното кралство е противоположното.

Що се отнася до болничното заведение, в която Даяна в последна сметка беше откарана, тя била най-близката, оборудвана да се оправи с нейните пострадвания.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР